ЗА ГИМНАЗИЯТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ РЕАЛИЗАЦИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ТРАДИЦИИ НАСТОЯТЕЛСТВО КОНТАКТИ
 

ИСПАНСКАТА ГИМНАЗИЯ E УДОСТОЕНА С ЕВРОПЕЙСКАТА НАГРАДА   eTwinning УЧИЛИЩЕ

В началото на месец април, европейската образователната платформа и мрежа eTwinning оповести училищата, наградени със знака eTwinning училище за 2018-2019 година.

С гордост имаме удоволствието да Ви съобщим, че сред отличените училища е и Испанската  гимназия.

Наградата на нашето училище е признание за отличната и качествена работа на преподавателите в гимназията в следните направления:

  • използваме иноватични методи в обучението
  • работим в защитена интернет среда
  • насърчаваме сътрудничеството между учители и ученици
  • насърчаваме  професионалното развитие на учителите   

Към официалното прессъобщение на Европейската платформа

https://www.etwinning.net/en/pub/highlights/2018--2019-etwinning-school-l.htm

Към критериите за селекция, които Испанската гимназия покрива на 100%

https://www.etwinning.net/en/pub/highlights/the-etwinning-school-label---.htm

 *************************************

От 2008 година учители и ученици от Гимназията  работят по виртуални проекти eТwinning.

Самостоятелни, или в рамките на проектите за училищно партньорство по програмите "Коменски" и "Еразъм+", тези проекти вдъхновяват учениците  да покажат способностите си и таланта си в различни области - информационни технологии, кино, изобразително изкуство, графика, театър, литература и др. Интересно и поучително занимание, в което учениците се учат да работят в екипи, да ползват конструктивно новите технологии, да общуват на испански с ученици от други страни.

Изключително полезни за учениците са общуването и обмяната на идеи с техни връстници от европейските държави, практикуването на изучаваните чужди езици, изграждането на умения и компетентности, които са в основата на всяко тяхно бъдещо професионално реализиране.

Тези проекти вдъхновяват и учителите, които търсят начини за разнообразяване на училищното учебно ежедневие и въвличане на всеки ученик в "учене чрез правене", и често "учене чрез забавление".

Сред учителите ог Гимназията, които неуморно работят, се открояват Ирина Аламанова, гл. учител по испански език, Веска Петрова, ст. учител по френски език и Рая Данон, ст. учител по испански език

Наши проекти са печелили Национални и Европейски знаци за качество, а през 2018 година  - и финансиране по програма Move2learn за мобилност на ученици от 11 Д клас, която работи по проект "Se hace camino al andar".

 

  

През 2017/2018 учебна  година имаме амбициозната задача да работим по няколко проекта едновременно - "De ismo en ismo y nunca serás el mismo", "Bod@s de sangre", "Somos Booktubers", "La Guerra Civil", "Ciencias", "Revist@ en español", "Fotos que сuentan historias", всички в рамките на часовете по испански език в 10. клас. "Fotos que сuentan historias" в 8. клас, "El deporte para que seas y te comportes", "Unidos por la paz en nuestra dicersidad", "Lo confieso: ¡no puedo vivir sin ti!" в 9. клас.

През 2017/2018 година работим и по проекта  "InterRail: Всички на борда!". Той  включва участници от България, Италия, Испания и Португалия. Продължава вече втора година. Част от проекта са дейности като размяна на писма, запознаване с културни забележителности и личности, видео-конференция и състезание между учениците. Създава възможност за пряк контакт с връстници от Испания, стимулира ученето и изгражда многостранни умения. С помощта на платформата бяха осъществени няколко видеоконференции между участниците. Координатор на проекта е госпожа Рая Данон.

Работата на госпожа Данон беше високо оценена. Тя спечели ВТОРА НАГРАДА на четвъртото издание на конкурса на испанското издателство "Difusión"  Jornadas didácticas за НАЙ-ДОБРА  ПРЕПОДАВАТЕЛСКА ПРАКТИКА в ОБУЧЕНИЕТО по ИСПАНСКИ ЕЗИК, ОСНОВАНА на ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

 


 

 

През 2015/2016 учебна година, в рамките на проекта по КД1 на програма "Еразъм+" за квалифкация на педагогически специалисти "Езикът на Сервантес - прозорец към нови хоризонти", под ръководството на госпожа Рая Данон, беше успешно реализиран eTwinning проекта "Por el Mundo a Madrid". Най-малките ученици от  гимназията, едва направили първите стъпки в овладяването на испанския език, направиха чудесна виртуална разходка, описаха маршрути и забележителности за едно зареждащо с положителна енергия пътешествие в Европа.

Опитът на Ирина Аламанова и Рая Данон беше споделен пред учителите в училище и пред учители от град София.

 
 
 

А ето и няколко линка към досегашни проекти:

La máquina del tiempo https://twinspace.etwinning.net/11654/home    спечелил Европейски и Национален знак за качество

Se hace camino al andar https://twinspace.etwinning.net/26143/home  спечелил Национален знак за качество

     
 

ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИСайтът е създаден от Стефан Димитров