ЗА ГИМНАЗИЯТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ РЕАЛИЗАЦИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ТРАДИЦИИ НАСТОЯТЕЛСТВО КОНТАКТИ
Конкурси, състезания, олимпиади
 
Олимпиада по испански език

Началото е поставено през 1991 г. по инициатива на 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес". На станалата вече традиционна олимпиада учениците от гимназията вземат активно участие и печелят призовите места и званието "Лауреат".

Конкурс ¨Ruta Quetzal¨ - "Пътят на Кетцала"

Който има желание да преживее вълнуващо едномесечно пътешествие в Колумбия или Перу или в Испания и да се запознае с 200 свои връстници от 25 държави трябва да даде воля на въображението си и да представи оригинална своя разработка, съгласно регламента на конкурса.

В България, конкурсът се ръководи и организира от Отдела по образование на испанското посолство. На тяхната уеб страница ежегодно се публикува регламентът на конкурса. Учениците могат да получат необходимата информация и от учителите по испански език в гимназията.

В две последователни години - 2011 и 2012 година, победителите за България и участници в експедициите, бяха от нашата гимназия.

 

Конкурс "Viaje a España" /Пътуване в Испания/

Учениците от VІІІ клас участват в конкурса с лично творчество на теми, свързани с историята и културата на Испания /исторически разработки, разкази, стихотворения, песни и музикални изпълнения, скулптури и живопис/. Участието е анонимно. Жури, под председателството на испанския учител в гимназията, оценява творбите, беседва с участниците и изготвя крайното класиране. Пътуването се осъществява през юли, след края на учебната година.

Проектът "Viaje a España" е едно  предизвикателство за всички ученици от осми клас изучаващи испански език.Спечелилите конкурса получават възможността да посетят една страна с изключително интересна култура,богата на забележителности-както природни,така и архитектурни.Пътуването също така има за цел да обогати познанията по испански език на учениците. Избраните да отидат в Испания могат да оставят проектите си като дарение за училището.

Дарени проекти 

Ваня Петкова, "Castelless"

     

                   Василия Грънчева                              Иванна Георгиева

    

            Силвия Кацарова                                  Иванна Георгиева

 

                                             Василия Грънчева

                                     Научно-техническа конференция

По традиция конференцията се провежда в навечерието на 24. май. Чрез нея целим да стимулираме изследователската и творческата дейност на изявени ученици по природо-математическите дисциплини, информационните технологии и техниката и да се задълбочат познанията им в съответните области. Най-добре представилите се ученици участват в национални и международни прояви на млади изследователи.  

Една от тях е Международният  конгрес на младите изследователи в гр. Сарагоса, който се организира по съвместна програма между неправителствени организации от различни страни, поощряващи младежкото творчество. Домакин на проявата е Институтът за наука и проучвания на младежта от Арагон. Страните-участнички са: Испания, Русия, Белгия, Чехия, Мароко и България.

За първи път 164 ГПИЕ "Мигел де Сервантес" беше поканена за участие в Конгреса през лятото на 2002 г. От тогава нашите представители неизменно са сред най-добрите.

На 21.06.2013 г. във видеозалата на гимназията се проведе единадесетата училищна научно-техническа конференция. Част от представените разработки бяха на участници в клуб "Млад експериментатор" с ръководител Диана Бъдева, които работят по проект "УСПЕХ". Разработките и презентациите на учениците и този път бяха свързани с природните науки.

  


През месец май 2014 година по инициатива на Гимназията се проведе Първата междуучилищна научно-техническа конференция. Право да участват в Международния конгрес на младите изследователи в гр. Сарагоса извоюваха 8 проекта.

На конгреса в Сарагоса от Гимназията участва проектът на Богдан Дидов и Преслава Василева "Биодизел".

 

Спортни състезания и турнири

Отборите по баскетбол /юноши и девойки/, волейбол /юноши и девойки/ и футбол участват във всички турнири и състезания, организирани на общинско и областно ниво.

В последните години гимназията ни участва в силните турнири на Американския колеж и на ХТМУ. Отборите ни са сред първенците на тези състезания.

Много ученици участват и в индивидуални състезания по тенис на маса, шах, плуване и други спортни дисциплини.

От 2009/2010 учебна година, по проект на ученици от 12. клас се провежда "Турнир на Испанската гимназия" по волейбол.

 Международен младежки форум "Foro Juvenil del Patrimonio Mundial"

През 2014 година за първи път Гимназията беше поканена да се включи в  инициатива на Министерството на  образованието, културата и спорта на Испания, която обединява ученици от различни държави и ги запознава със забележителности, част от световното културно наследство.

След  разработване и защита на проект, от 20 до 27 юли 2014 година във форума в гр. Толедо участваха Йоанна Иванчева и Стояна Петрова от 8.клас.  

Повече информация, снимки и впечатления на двете ученички и госпожа Ирина Аламанова, гл. учител по испански език, която ги придружаваше, можете да прочетете в публикацията на Отдела по образование на Посолството на Испания ТУК  ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИСайтът е създаден от Стефан Димитров