ЗА ГИМНАЗИЯТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ЗА РОДИТЕЛИТЕ РЕАЛИЗАЦИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ТРАДИЦИИ НАСТОЯТЕЛСТВО КОНТАКТИ
Традиции

Ежегодно се провеждат вечери, посветени на испанския език в VIII клас и на патрона на училището Мигел де Сервантес.

Обичайни и резултатни са ежегодно провежданите олимпиади по испански език на общоучилищно и  национално ниво.

Един от най - чаканите празници е 23 април - денят на училищния патрон Сервантес, когато организираме концерт.  Много вълнуващо и чакано събитие е и денят на самодейното творчество, организиран през пролетта.

С вълнение се посрещат победителите в традиционния конкурс "Сервантес и човешкият свят". Този конкурс е един от емблематичните за гимназията ни. С произведения на български и на испански език, учениците от 8. до 12. клас мерят сили в областта на литературното творчество.  В навечерието на патронния ни празник 23. април, жури излъчва победителите в жанровете на конкурса - есе, разказ, стихотворение.

През 2017 година, в чест на 25 годишнината от създаването на гимназията, поканихме за участие в конкурса и бивши ученици на гимназията.

През 2016 година обновихме този традиционен за нашите ученици конкурс и му дадохме ново име  "Сервантес и рицарите на духа". Разширихме го и поканихме да участват ученици от десет училища в София. Думите на Достоевски "Няма нищо по-фантастично от действителността" бяха мото на първото му междуучилищно издание.   НАГРАДЕНИТЕ ТВОРБИ ОТ КОНКУРСА МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Учебната година е наситена с прояви, свързани със забележителни дати от българската история и култура, където учениците показват свое творчество - създават текстове в различни литературни жанрове, песни, музика, спектакли.

Химнът на училището и емблемата на училищното знаме са създадени от ученици на гимназията.

Всяка година в навечерието на 24 май се провежда училищна научно-техническа конференция. На нея ученици от гимназията представят и защитават проектите си в областта на науката, техниката и новите технологии. Осем от най-добрите проекти се представят от своите автори на Международния конгрес на младите изследователи в Сарагоса /Испания/. В своята изследователска дейност учениците се подпомагат от учителите по природо-научните дисциплини, които са ръководители на проектите. Така от рано младите хора придобиват знания и умения за технологията на научното изследване и начина на представянето му. Всичко това става възможно благодарение на съвместната дейност на гимназията с фондация "Еврика".

Всяка година в навечерието на 24 май се провеждат литературни четения. На тах ученици и учители четат откъси от произведения на български писатели или представят лично творчество. По традиция директорът връчва грамоти на изявили се през учебната година учители, допринесли с работата си за повишаване на качеството на учебната и извънкласната дейност, за развитието на гимназията ни, популяризирането й и издигане на авторитета й.

Денят на испаноезичната култура 12 октомври се чества в училището ни по предварително изготвена програма. Посещават се обществени институти, свързани с испаноезичната култура, провеждат се литературни четения и виртуални пътувания по Интернет до близки и далечни страни, организират се срещи с испанци и латиноамериканци, пребиваващи в България.

Традициите на Гимназията в снимки

СНИМКА НА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ ВСЕКИ ВИПУСК ПРЕД НАРОДНАТА БИБЛИОТЕКА

 

ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ВРЪЧВАНЕ НА ДИПЛОМИТЕ, НАГРАДИ И ПЛАКЕТИ ЗА ОТЛИЧНИЦИТЕ

 

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК И НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В СЪСТЕЗАНИЯ И КОНКУРСИ

 
 

ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИСайтът е създаден от Стефан Димитров